hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - december 2014

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Mjuk kaka med kokosvaniljkräm

Kategori: Mjuka kakor

Denna kakan blev så jädrans god!
Tyvärr hann jag inte ta någon fin bild på den så bilden nedan gör den verkligen inte rättvisa!!
Jag hade den i kylskåpet i två dagar och den blev bara godare och saftigare för varje dag :)
Inspirationen kommer från ett recept i senaste Hembakat tidningen men jag förenklade det en aning.
Perfekt att göra till kalas och då gärna kvällen före :)
 
 
 
Du behöver:
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kallt vatten
 
Fyllning:
4 dl kall mjölk
10 msk Ekströms marsán torrvara
ca 2 msk kokos
 
Till formen 
smör
kokos eller ströbröd
 
Garnering
florsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl i en annan skål.
Rör ner mjölblandningen och vattnet i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 23-24 cm i diameter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 minuter.
Låt den svalna i formen.
Stjälp upp kakan på en tallrik och låt den kallna helt.
Blanda marsansåsen och ställ i kylen i 5 minuter. Blanda sedan i kokosen.
Dela kakan till två bottnar.
Bred ut krämen på den understa bottnen och lägg försiktigt över den andra.
Pudra riktigt med florsocker över kakan innnan servering.
 
 

Råg och Honungsknäcke

Kategori: Bröd

Hej alla jul och nyårsfirare!
 
Gjorde knäckbröd för första gången i mitt liv och de blev inte så dumma ska ni veta :)
Jag har ätit dem med endast smör eller med lite brie på MUMS!
 
 
 
Du behöver:
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk honung
½ dl linfrön
1 tsk brödkryddor
2 dl grovt rågmjöl
8-9 dl rågsikt
 
sesamfrön att strö ovanpå
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på ett rikligt mjölat bakbord.
Stansa ut rundlar, ca 13 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 10-13 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
 
Receptet har jag hittat i Tidningen Hembakat Nr 9.
 
 
 

Cornflakeskakor

Kategori: Godis

Barnens stora favorit!
 
Dessa brukade vi slänga ihop efter skolan när vi var små och sen frossa framför tv:n :)
Eftersom de är ganska söta så gjorde jag dem i lite mindre formar, det blir små mumsbitar!
 
ca 20-25 små kakor
 
Du behöver:
1 dl sirap
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk kakao
3,5 dl cornflakes
1 dl kokos
 
Gör så här:
Häll sirap, smör, socker och kakao i en gryta.
Låt koka i ca 5 minuter.
Ta av från plattan och häll i cornflakes och kokos.
Rör om så att allt blandar sig.
Fyll små formar.
Låt stå kallt.