hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - may 2014

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Nötkaka med glasyr

Kategori: Mjuka kakor

 
 
God eftermiddag!
Meningen var att jag skulle göra en kaka som min mamma brukade göra när jag var liten. 
Men jag fick troligtvis fel recept så det bidde en annan kaka :)
Men vad gör det när den blev minst lika god!?!?
Den försvann i ett nafs, det var precis att jag hann med att fota den. Så sorry för en lite trist bild!
 
 
Du behöver:
 
3 ägg
1,5 dl socker
150 g hasselnötter
1 tsk bakpulver
 
Glasyr
200 g smör
2 dl socker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att mala hasselnötterna.
Jag använder en gammal hederlig makapär som man vevar manuellt.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i de malda hasselnötterna och bakpulvret.
Häll smeten i en smörad och bröad sockerkaksform.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Undertiden gör du glasyren.
Smält smör. Blanda i övriga ingredienser. 
Låt koka några minuter under omrörning.
 
Stjälp upp kakan på ett fat och häll glasyren på kakan. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jättegoda kolasnittar

Kategori: Småkakor

Godmorgon min sköna bloggläsare!
Dessa klassiska kolasnittar är enligt mig så underskattade!
Man gör dem på 20 minuter och de blir sådär krispiga utanpå och lite sega på insidan. 
Perfekt att göra om man har barn som vill vara med och baka :)
 
 
Du behöver:
 
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden.
Låt kolasnittarna svalna på plåten.
 
Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
 
Receptet kommer från Lelias bok " a piece of cake".
 
 

Bananoffee Pie

Kategori: Pajer, Tårtor

Gjorde en enkel men kanongod tårta till morsdag som jag tänkte tipsat er om lite tidigare. 
Tyvärr har det inte funnits tid förens nu :(
Ni får helt enkelt komma på någon annan bra anledning att fira med tårta :)
Jag hade ingen daim hemma så jag rev choklad över istället. Men kan tänka mig att den hade varit ännu godare med daim!
Vi åt tårtan lite i omgångar så jag hoppade över att lägga bananer ovanpå, de hade blivit så bruna och fula då.
 
 
 
Du behöver:
1 burk karamelliserad mjölk
150 g smör
300 g digestivekex
3-4 bananer
1 ½ dubbeldaim
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie.
Smält smöret.
Smula digestivekexen för hand eller i matberedare.
Blanda med smöret.
Tryck ut blandningen på botten av formen.
Ställ i kylen i 1 timme.
Finhacka daimen.
Vispa grädden fast.
Lossa kanten från botten.
Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg botten på ett fat.
Bred på kolakrämen (karamelliserade mjölken).
Ställ kallt fram till servering.
Precis innan servering skala och skär upp bananen, lägg bananmynten över kolakrämen, bred över grädden. 
Toppa med ytterligare lite skivad banan och den goda daimkrossen.
 
 
 Receptet hittar du här :