hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - october 2014

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Kladdkakemuffins med pärongrädde

Kategori: Bakelser, Mjuka kakor

Jag säger bara kladdkakemuffins...mmmmmm.
Har man det där suget efter nåt gott så är dessa perfekt att mumsa i sig för att stilla det!!
 
Eller om man måste slänga ihop lite panikfika :)
 
 
Du behöver:
100 g smält smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
 
Topping
3 dl vispgrädde
några droppar päronesses
några droppar röd karamellfärg
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ ut formarna på en plåt. 
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordetligt balndad.
Häll upp i formarna, 2/3 med smet.
Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt svalna.
Vispa grädde och häll i några droppar päronessens och röd karamellfärg.
Spritsa på kakorna.
 
Man kan variera dekorationen av dessa i oändlighet!
 
 

Grahamsbullar

Kategori: Bröd

Godmiddag mina goa bloggläsare!
I morse njöt vi av dessa ljuvliga grahamsbullar till frukost.
Dom gick hem även hos barnen som är 4 år samt två vildar på snart 1,5 år :)
Går alldeles utmärkt att frysa och tina i micron.
 
Hur gör man för att bullarna ska bli runda och släta? 
Jo, när du delat upp degen i mindre bitar tar du degbiten och lägger handflatan över. Tryck först ganska hårt medans du rullar den, sedan kupar du handen och rullar lösare och lösare tills du fått en rund och slät bulle :)
När du gjort några stycken kan du utmana dig själv genom att rulla en med varje hand samtidigt !
 
 
 
Du behöver:
25 g jäst
4 dl mjölk, rumsvarm
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja eller solrosolja
1 msk honung
3 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, olja, honung och grahamsmjöl.
Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och rör ihop allt tuill en smidig deg.
Knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Dela degen i 20 bitar. 
Forma runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Låt dem svalna på galler.
 
 Receptet kommer från Tidningen Hembakat Nr 6

Enkelt Morotsbröd

Kategori: Bröd

Hej alla bloggläsare!
Idag är det brödbak som gäller här hemma :)
Så medans jag har bröd på jäsning tänkte jag uppdatera bloggen med ett saftigt morotsbröd jag bakade för ett tag sedan.
Perfekt att dela upp och frysa in!
 
 
1 stort bröd
 
Du behöver:
5 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst 
1 ½ tsk salt
3 dl rivna morötter
3 dl grovt rågmjöl
8-9 dl vetemjöl, gärna hälften vetemjöl special
1 dl matolja eller solrosolja
 
Gör så här:
Blanda ut jäst med vatten och salt. 
Lägg i rivna morötter, grovt mjöl och olja.
Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget.
Degen ska knådas ordentligt antingen i assistent eller med elvisp.
När den är färdig mjölar du den och sätter den på jäsning ca 45 minuter eller till dubbel storlek.
Efter jäsning tar du upp degen på mjölat bord och knådar ordentligt igen.
Forma till ett stort runt bröd och pudra med mjöl ovanpå.
Låt det jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Snitta brödet med en vass kniv och grädda det i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Låt brödet svalna något innan du skär.
 
Jag delade mitt i fyra bitar och frös in :)