hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - april 2015

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Äppelbröd med linfrön

Kategori: Bröd

Fredag = Ledig!
 
Har haft en helt fantastisk morgon, lugnt och skönt. 
Men jag kan säga att det behövdes för denna veckan har varit allt annat än lugn!
Ni som fundera på att skaffa barn - det är inte BARA så gulligulligt och mysigt och lugnt och fint som alla visar på typ Facebook.
Glöm förtusan inte bort att det också kan vara skittufft, stressigt, och jäkligt jobbigt!
Det betyder såklart inte att jag tycker mindre om mina tre busfrön eller på något sätt ångrar att jag och min man satte dom till världen!!
Jag älskar dom mer än man tro att man kan älska någon!
 
För att skingra alla stressiga tankar så blev det lite brödbak i tisdagskväll :)
I onsdags bjöd jag mina kollegor på nybakat bröd och det var verkligen uppskattat vad jag förstod!
Det blir säkerligen fler gånger!
 
Jag skulle egentligen göra morotslimpor som finns på Lindas Bakskola,men hade inga morötter hemma så jag fick improvisera lite och vips så blev det ett supergott bröd!
 
 
 
Du behöver:
 25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1 rivet äpple
½ dl linfrön
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4-5 dl rågsikt
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smör och häll i mjölken, blandningen ska vara fingervarm.
Häll över jästen och rör om tills den är helt upplöst.
Tillsätt salt, sirap, rivet äpple, linfrön och havregryn.
Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en deg. 
Knåda degen kraftigt några minuter.
Degen behöver inte släppa från kanten utan kan vara lite klibbig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
KNåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 
Dela degen i två delar och forma limpor av dem. 
Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
LÄgg bröden i två limpformar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader. 
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda limporna längst ned i ugnen i ca 25 minuter. 
Man kan känna med provsticka när bröden är kalar om man vill.
Låt dem svalna i formarna.
 

Fröknäcke

Kategori: Bröd

Detta fröknäcket är toppen till såväl frukost som kvällssnacks.
Superenkelt att blanda ihop och sen sköter det ju sig själv i ugnen ;)
 
 
 
Du behöver :
1 dl dinkelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl solrosolja
2 dl kokhett vatten
flingsalt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop alla ingredienserna.
Häll smeten på ett bakplåtspapper och lägg ett över, kavla ut tills det blir platt. (3-4 mm)
Dra försiktigt bort det övre bakplåtspappret. 
Strö över lite flingsalt.
Vill du ha fina rutor så dra med kniv så att du får önskad storlek, du behöver inte skärna igenom.
Annars går det lika bra att bryta bitar när det är klart.
In i ugnen i 1 timma.
 
 
 

Nutellasemifreddo

Kategori: Tårtor

Hej på er allihop!
Sista tiden har det tyvärr inte funnits tid till bloggande alls. 
Bakat har det blivit :)
Jag ska försöka komma ikapp, så det kan hända att det blir ett gäng härliga recept på en och samma gång!
 
Jag tänkte börja med denna fantastiska skapelse :)
Man gör den dagen innan då den ska stå minst 5 timmar i frysen.
Smakar som noggerglass, helt sanslöst god!!

★ NUTELLASEMIFREDDO
 
 
 
Du behöver:
2 färdiga marängbottnar (finns att köpa bland tårtbottnarna i affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
400 g ljummen nutella
 
Gör så här:
Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en.
Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till ett hårt skum.
Vispa sedan äggulorna med 1 msk socker tills det blir fluffigt.
Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den.
Ta fram en springform med löstagbar kant ca 20-25 cm i diameter.
Lägg den första marängbottnen där, krossa den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula och grädde och blanda ihop med marängkrosset.
Ringla der den ljumma nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.
Fyll sedan upp formen med denna blandning.Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. 
Ta fram 20 minuter innan, så att den hinner tina lite.
Gott med friska bär till eller ät precis som den är :)