hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - august 2015

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Sockerbullar

Kategori: Mjuka kakor

 
För ett par veckor sedan var det min tur att bjuda arbetskamraterna på fika!
Velade länge men det blev dessa runda små bollarna fyllda med vaniljkräm.
"Kärt barn har många namn" säger man  -  solskensbullar, pariserbullar, vaniljbullar men i min värld heter det SOCKERBULLAR :)
Och man får givetvis inte slicka sig om munnen, hihi :)
 
 
 
ca 48 små bullar
Du behöver:
125 g smör
3 dl standardmjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
ev ½ tsk mald kardemumma
9 dl vetemjöl
 
Fylllning
 2 dl vaniljkräm (t ex 1 påse kallrörd marsanpulver
 
Garnering
50 g smör
strösocker
 
Gör så här:
Smält smöret och häll i mjölken, värm tills det blir fingervarmt (37 grader).
Ställ ut bullformar på ugnsplåtar. 
Smula ner jästen i en stor degbunke. 
Häll över mjölkblandningen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig.
Ställ den på en varm plats att jäsa i 30-40 minuter.
Gör vaniljkrämen enligt beskrivningen på förpackningen.
När degen har jäst färdigt, dela den i två delar.
Kavla ut en del i taget till en platta på ca 24x36 cm.
Sporra eller skär ut 24 stycken rutor på varje platta, ca 6x6 cm stora.
Lägg en klick vaniljkräm på varje rektangel.
Nyp ihop varje ruta runt fyllningen. Var noga!
Vänd bullarna med skarven nedåt i bullformarna.
Låt jäsa under duk i 30-40 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.
När bullarna har svalnat något, penslar du dem med smält smör och doppar dem i strösocker.
 
Tips! Frys bullarna som dom är, perfekt att ta upp, micra lite och pensla smör och doppa i socker, sen har du gjort lyxfika i ett nafs :)
 
Receptet hittade jag här.

Daimrulle

Kategori: Mjuka kakor

Hoppas alla har njutit av sommaren!
Jag har haft lite sommaruppehåll men hoppas kunna bjuda på lite fler godbitar i höst :)
 
Här kommer ett lättbakat recept som passar till barnkalas, jobbet eller en helt vanlig eftermiddagsfika :)
 
 
Du behöver: 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Fyllning
200 g mjukt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 stora äggulor
100 g daimkross
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Sikta samman potatismjöl, kakao och bakpulver.
Rör ner detta i smeten.
Bred ut smeten i en långpanna ca 25x35 cm, med smörat bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Pass på så att du inte bränner den!
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra loss pappret som rulltårtan gräddats på.
Låt svalna.
Fyllning: Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en jämn och smidig kräm.
Tillsätt krossad daim.
Bred krämen försiktigt över kakan och rulla ihop.
Låt stå i kylen minst 20 minuter innan du skär upp skivor annars blir de lätt mosiga.