hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - january 2015

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Nutella och banan glass

Kategori: Godis

Okej håll i er nu för här kommer den godaste glass jag någonsin ätit!!
Nomnom!
 
 
 
Du behöver:
 
glassmaskin
 
1 mogen banan
2 st ägg
5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
ca 5 msk nutella
 
 
Gör så här:
Blanda ägg, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
Vispa till en fluffig smet, gärna med elvisp.
Mosa i bananen med händerna och vispa lite till så att det blandas.
Vispa grädden i en annan bunke, ganska hårt.
Blanda ner grädden i smeten.
Häll över glasssmeten i glassmaskinen och låt den gå tills den är klar. 
Kan variera beroende på vilken märke du har, min fick gå i ca 20 minuter.
Ringla i nutellan medans glassmaskinen snurrar så att det blir som ränder i glassen.
Är direkt eller frys glassen i en bunke.
 
 
 
 

Rustikt bröd med valnötter och rödbetor

Kategori: Bröd

Detta är ett bröd som passar till sallad, soppa eller till ostbrickan.
Då ska brödet helst vara bakat samma dag.
Men jag brukar frysa det som blir över i lagom stora bitar, då kan jag ta upp en bit och rosta till antingen frukost eller kvällsmacka och det mina kära bloggläsare är kanongott!
 
 
Du behöver:
ca 60 g hackade inlagda rödbetor
3 dl kallt vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 dl valnötskärnor
ca 7 dl vetemjöl special 
 
Gör så här:
Hacka rödbetorna i små bitar och lägg dem i en bunke.
Häll på vattnet och smula ner jästen.
Rör om tills jästen har lösts upp.
Krossa valnötterna grovt. 
Tillsätt dem i degspadet tillsammans med mjölet och arbeta ihop till en jämn deg.
Plasta in och låt jäsa i 1 ½ timme.
Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord.
Hantera den varsamt med degskrapa så att den fina luftigheten består.
Forma degen till en limpa och lägg över på en bakpappersklädd plåt.
Snitta brödet med en vass kniv och ställ in i mitten av ugnen direkt.
Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.
 
 
 

Saftiga tekakor

Kategori: Bröd

Gomidda!
Dessa är sååå goda!
De går utmärkt att ha i frysen, bara att ta upp och micra dem lite :)
 
 
Du behöver:
50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
2 dl havregryn
75 g smält smör
1 ½ tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12-14 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken och havregryn.
Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 minuter så att havregrynen blöts upp.
Tillsätt smält smör, salt, socker, ärr och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihgop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Kavla ut degen 1-1,5 cm tjock och stansa ut runda bröd med glas eller kakform.
10 cm i diameter för ca10 stora kakor och 7 cm i diameter för ca 20 mindre kakor.
LÄgg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel. 
Strö över lite mjöl.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter, 
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
 
Receptet har jag hittat här.