Äppelbröd med linfrön
Kategori: Bröd
Fredag = Ledig!
Har haft en helt fantastisk morgon, lugnt och skönt.
Men jag kan säga att det behövdes för denna veckan har varit allt annat än lugn!
Ni som fundera på att skaffa barn - det är inte BARA så gulligulligt och mysigt och lugnt och fint som alla visar på typ Facebook.
Glöm förtusan inte bort att det också kan vara skittufft, stressigt, och jäkligt jobbigt!
Det betyder såklart inte att jag tycker mindre om mina tre busfrön eller på något sätt ångrar att jag och min man satte dom till världen!!
Jag älskar dom mer än man tro att man kan älska någon!
För att skingra alla stressiga tankar så blev det lite brödbak i tisdagskväll :)
I onsdags bjöd jag mina kollegor på nybakat bröd och det var verkligen uppskattat vad jag förstod!
Det blir säkerligen fler gånger!
Jag skulle egentligen göra morotslimpor som finns på Lindas Bakskola,men hade inga morötter hemma så jag fick improvisera lite och vips så blev det ett supergott bröd!
Du behöver:
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1 rivet äpple
½ dl linfrön
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4-5 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smör och häll i mjölken, blandningen ska vara fingervarm.
Häll över jästen och rör om tills den är helt upplöst.
Tillsätt salt, sirap, rivet äpple, linfrön och havregryn.
Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en deg.
Knåda degen kraftigt några minuter.
Degen behöver inte släppa från kanten utan kan vara lite klibbig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
KNåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i två delar och forma limpor av dem.
Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
LÄgg bröden i två limpformar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda limporna längst ned i ugnen i ca 25 minuter.
Man kan känna med provsticka när bröden är kalar om man vill.
Låt dem svalna i formarna.