Hög tartelett med blåbär och crumble
Kategori: Småkakor
Dessa små underverk är perfekta att bjuda på som efterrätt.
Det är lite jobb men de blir underbart goda och en fantastisk fröjd för ögat :)
Du behöver:
Mördeg
5 ½ dl vetemjöl
2 dl florsocker
175 g smör, kylskåpskallt
4 äggulor
Fyllning
150 g blåbär
1 msk maizena majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vatten
Crumble
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal (jag använde lime)
20 g smör, kylskåpskallt
1 ½ msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med mördegen.
Blanda vetemjöl och florsocker i en bunke.
Skiva ner smöret och blanda till en smulig massa.
Rör i äggulorna och arbeta samman till en deg.
Vira in den i plastfolie och lägg den i kylen i 1 timme.
Smörj formarna, jag använde formar som är ca 6 cm i diameter och 4 cm höga.
Rulla en liten boll i taget av degen.
Tryck ut den i formen och arbeta runt med tummarna.
Skär bort eventuellt överskott.
Gör nu fyllningen.
Lägg hälften av blåbären i en kastrull tillsammans med maizena, strösocker och vatten.
Koka upp det utan lock och rör om hela tiden.
Ta bort kastrullen från värmen när det börjat tjockna, efter ca 3-4 minuter.
Rör i resterande blåbär.
Sen är det dags att blanda ihop din Crumble.
Blanda vetemjöl, citronskal, smör och strösocker till en smulig deg.
Klicka i blåbärsröran i de degklädda formarna och toppa med crumble.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15 minuter eller tills de är gyllene.
Servera dem gärna med lite vaniljvisp!
Receptet är från tidningen Hembakat Nr 3.