hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - august 2014

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Kanelbullesockerkaka

Kategori: Mjuka kakor

Idag bakade Nova och hennes kompis Iza denna ljuvligt goda kaka.
Kanelbullesockerkaka!
Så himla duktiga tjejer! Jag behövde bara hjälpa till att äta ;)
 
 
Du behöver:
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
 
Fyllning
1 msk mald kanel
¾ dl strösocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Tillsätt filmjölk, vaniljsocker, bikarbonat och mjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll en tredjedel av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
Blanda kanel och socker.
Strö över en tredjedel av blandningen i formen.
Häll över en hälften av smeten som är kvar i bunken.
Pudra på hälften av kanel och sockerblandningen. 
Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel och sockerblandningen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 40-45 min. 
Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.
 
Receptet är från Tidningen Hembakat nr 5.
 

Fryst jordgubbscheesecake på kladdkakebotten

Kategori: Tårtor

Denna underbara cheesecake gjorde jag då svärmor fyllde år :)
 
 
Du behöver:
125 g smör
3 ½ dl strösocker
1 ¾ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Fyllning
200 g färskost
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
8 dl vispgrädde
100 g vit choklad, hackad
3 dl jordgubbar, mosade
 
Garnering
 
Gör så här:

Sätt ugenen på 180 grader.
Bottnen: Smält smöret  i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop det till en smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen i 17-20 min. 
Låt den kallna men ta den inte ur formen.
Fyllning: Blanda ihop färskost, socker och vaniljsocker till en smet. 
Vispa ner äggulorna, en i taget.
Vispa grädden och vänd ner den tillsammans med den vita chokladen och jordgubbarna.
Häll gräddsmeten över kladdkakebottnen. 
Täck över formen med plastfolie och frys den i ett par timmar.
Dekorera gärna kakan med chokladdoppade jordgubbar och rosa maränger, se länkar ovan.
 
Ta ut kakan en liten stund innan den ska serveras annars blir bottnen för hård.
 
 
 

Nattjästa frukostbullar med aprikoser och valnötter

Kategori: Bröd

Godförmiddag!
När vi var i Torekov i sommar så cyklade min pappa till ett bageri varje morgon och köpte frallor.
De var fortfarande ljumma när han kom tillbaka. Valnötter och havssalt var en fantastisk kombo.
Så jädrans goda!!
Jag gav mig på ett försök att baka egna och de blev inte alls dumma!
Så varsågoda här kommer receptet :)
 
 
10 bullar
 
Du behöver:
4 dl kallt vatten 
15 g jäst
9 dl rågsikt
1 ½ tsk salt (om man lägger havssalt ovanpå så kan man miska saltet i bullarna)
1 msk honung
1 dl grovt hackade valnötter
12 aprikoser klippta i bitar
havssalt
 
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna.
Täck bunken med plast och ställ in den i kylen över natten.
På morgonen:
Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord.
Dra ut degen till en lång rektangen, cirka 10cm bred och 40 cm lång.
Vik sedan ihop den på längden.
Pensla på lite vatten och strö på lite mjöl och havssalt.
Ställ in en plåt i ugnen och sätt den på 275 grader.
Låt degen vila medan ugnen blir varm, ca 25-30 minuter.
Dela degen i små bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på den heta plåten.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Ta ut och låt dem svalna på ett galler.
 
Receptet är från mittkok.se.