hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - may 2015

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Hög tartelett med blåbär och crumble

Kategori: Småkakor

Dessa små underverk är perfekta att bjuda på som efterrätt.
Det är lite jobb men de blir underbart goda och en fantastisk fröjd för ögat :)
 
 
 
Du behöver:
 
Mördeg
5 ½ dl vetemjöl
2 dl florsocker
175 g smör, kylskåpskallt
4 äggulor
 
Fyllning
150 g blåbär
1 msk maizena majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vatten
 
Crumble
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal (jag använde lime)
20 g smör, kylskåpskallt
1 ½ msk strösocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med mördegen.
Blanda vetemjöl och florsocker i en bunke. 
Skiva ner smöret och blanda till en smulig massa.
Rör i äggulorna och arbeta samman till en deg.
Vira in den i plastfolie och lägg den i kylen i 1 timme.
Smörj formarna, jag använde formar som är ca 6 cm i diameter och 4 cm höga.
Rulla en liten boll i taget av degen.
Tryck ut den i formen och arbeta runt med tummarna. 
Skär bort eventuellt överskott.
Gör nu fyllningen.
Lägg hälften av blåbären i en kastrull tillsammans med maizena, strösocker och vatten.
Koka upp det utan lock och rör om hela tiden.
Ta bort kastrullen från värmen när det börjat tjockna, efter ca 3-4 minuter.
Rör i resterande blåbär.
Sen är det dags att blanda ihop din Crumble.
Blanda vetemjöl, citronskal, smör och strösocker till en smulig deg.
Klicka i blåbärsröran i de degklädda formarna och toppa med crumble.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15 minuter eller tills de är gyllene.
 
Servera dem gärna med lite vaniljvisp!
 
Receptet är från tidningen Hembakat Nr 3.
 
 

Somriga vaniljmuffins

Kategori: Mjuka kakor

Tjoho!!
Började dagen med sovmorgon till kl 7.30!
Fantastiskt att man kan få sån energi av att få sova lite längre på morgonen :)
 
Jag kände för att lyxa till det lite, det är ju ändå lördag :)
Det är minsann ingen sommarvärme ute men Nova slängde ihop riktigt somriga vaniljmuffins!
 
 
 
ca 15 normalstora muffins
Du behöver:
4 ägg
200 gram smör
200 gram strösocker
200 gram vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
 
Vaniljkräm
ca 2-3 dl mjölk
ca 5 msk marsan pulver
 
Garnering
ca 2 dl grädde
15 st jordgubbar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll socker i en bunke.
Dela smöret i bitar och blanda det med sockret tills det blir en krämig smet.
Tillsätt ett ägg i taget, rör ihop så att det blir en fin smet.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner det i äggsmeten.
Rör försiktigt ihop till en jämt smet.
Jag ställde mina formar i en cupcakesplåt, då håller de formen bättre.
Fyll formarna med ¾ smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
Låt dem kallna.
Blanda vaniljkrämen och ställ den i kylen i ca 5 minuter.
Häll sedan upp krämen i en sprits.
Stick ner spritsen i mitten av kakan och fyll dem med lite vaniljkräm.
Vispa grädden och spritsa eller lägg på med sked.
Toppa med en jordgubbe!