Råg och Honungsknäcke
Kategori: Bröd
Hej alla jul och nyårsfirare!
Gjorde knäckbröd för första gången i mitt liv och de blev inte så dumma ska ni veta :)
Jag har ätit dem med endast smör eller med lite brie på MUMS!
Du behöver:
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk honung
½ dl linfrön
1 tsk brödkryddor
2 dl grovt rågmjöl
8-9 dl rågsikt
sesamfrön att strö ovanpå
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen tunt, 2-3 mm, på ett rikligt mjölat bakbord.
Stansa ut rundlar, ca 13 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 10-13 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Receptet har jag hittat i Tidningen Hembakat Nr 9.