hittarecept.se lizzebakar.blogg.se - Kanelbullar

lizzebakar.blogg.se

Baka för att det är kul och avslappnande!

Kanelbullar

Kategori: Bröd

Receptet på bullarna jag gjorde igår kommer här!
Det är mammas recept som hon har gjort så länge jag kan minnas :) 
Mamma brukar göra ljuvliga vaniljbullar men jag älskar kanel så det är ett måste när jag bakar bullar!
 
 
 
ca 50 st
Du behöver:
 
Deg
½ liter mjölk
50 g jäst
150 g smör
½ tsk salt
1½ dl strösocker
18 dl vetemjöl
 
Fyllning
ca 300g smör
ca ¾ dl vaniljsocker 
 
Pensling och garnering
2 st uppvispade ägg och pärlsocker
 
 
 
Gör så här:
 
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken.
Smält smöret, häll i resten av mjölken och ljumma blandningen.
Den ska vara fingervarm.
Häll den över jästen och sätt till salt och socker.
Arbeta efterhand in mjölet och vispa degen kraftigt så den blir blank och smidig och släpper bunken.
(Jag använde endast 14 dl mjöl mer behövdes inte för att den skulle släppa från bunken)
Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk.
Ställ den att jäsa till sin dubbla storlek.
Undertiden blandar du smör och vaniljsocker i en bunke. Använd gaffel eller händerna.
Förbered plåtar med bakplåtspapper och bullformar på. 
Sätt ugnen på 275 grader.
Lägg upp degen på bakbordet och knåda en aning. Är den för klibbig så tillsätt lite mer mjöl.
Kavla ut en rektangel ca 30x50 cm. Bred på vaniljsmöret och kanel. 
Rulla ihop från långsidan och dela den i bitar på ca 3-4 cm. Lägg dem i bullformar.
Blir ca 3 st rektanglar att kavla ut.
Pensla den med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
Grädda på mycket god ugnsvärme, 275 grader, ca 6 minuter eller tills du ser att de är gyllenbruna.
 
Äts med fördel ljumma med ett glas kall mjölk!
 
Kommentera inlägget här: